Hoppa fallskärm
i sommar

Har du någon gång funderat på hur det skulle kännas att hoppa handlöst ut från ett flygplan som befinner sig på flera tusen meters höjd? Du har kanske, som många andra, denna upplevelse på din bucket list. Då är det hög tid att göra slag i saken och boka din tid för fallskärmshoppning.

För att du ska få ut maximalt av din upplevelse att hoppa fallskärm kan det vara värt att lägga ned lite tid på planeringen inför hoppet. Kanske är ni dessutom flera som ska passa på att dela upplevelsen och hoppa tillsammans, varför det är extra viktigt med planering. Inför din bokning är det särskilt viktigt att tänka på följande punkter:

  • Du måste vara över 12 år och personer under 18 år behöver ha målsmans godkännande
  • Det finns en minimilängd på 140 centimeter och en maximal vikt på cirka 100 kilo
  • Oömma och bekväma kläder rekommenderas samt skor som sitter ordentligt på foten

Tänk på detta innan du bokar tandemhopp

Det finns flera flygklubbar i Sverige som erbjuder tandemhopp med privatpersoner, fundera därför på var du vill utföra detta någonstans och när det ska ske. På många ställen behöver man vara ute i god tid då platserna är begränsade och snabbt blir bokade. Man behöver även vara medveten om att detta är en aktivitet som helt styrs av vädret vilket gör att det med kort varsel kan ställas in. Något som man behöver ha i åtanke om man har en bit att åka.

Om du har en kronisk sjukdom eller diagnos är det viktigt att detta nämns vid bokningen. En del sjukdomar gör att ett tandemhopp inte är lämpligt och flera flygklubbar kräver att du fyller i en hälsodeklaration inför hoppet. Är du osäker vad som gäller för just din sjukdom eller diagnos är det alltid klokt att konsultera läkare.

För att föreviga hoppet finns det i regel tilläggstjänster som filmning eller fotografering. Då får du både förberedelserna, hoppet och känslan efteråt dokumenterade och kan när som helst återuppleva minnet hemma från soffan.